Kuchnia

Desery

Ciasteczka owsiane
Składniki:

( około 30-35 ciasteczek)

50 ml miodu
25 ml oleju
1 jajko
5 łyżek posiekanych listków i kwiatów malwy ( malva neglecta )
120 ml mąki owsianej
100 ml mąki pszennej razowej
2 łyżki mielonych orzechów
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rodzynek
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka wody lub rumu
1, 5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.

Miksujemy na puszysty krem miód z olejem i jajkiem. Liście malwy i płatki kwiatów myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Rodzynki zalewamy wodą lub rumem i odstawiamy do napęcznienia.

Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, orzechami, ziarnem słonecznika i dokładnie mieszamy.

Do ubitego jajka z miodem dodajemy ekstrakt, mąkę, rodzynki i na końcu posiekaną malwę. Mieszamy i łyżeczką nakładamy niewielkie porcje ciasta na blachę wyłożoną pergaminem.

Pieczemy około 13-15 minut lub do lekkiego przyrumienienia. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation