Kuchnia

sosy

Domowym sposobem- sos BBQ - Artykuły - żywienie, diety - Polska Gotuje - przepisy kulinarne na smaczne dania


poleć |
wyślij |
dodaj do ulubionych |
zgłoś nadużycie |
drukuj |
podziel się

Sos Barbecue jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw z grilla. Można go z powodzeniem zrobić samemu w domu!
Sos BBQ

Jest to jeden z lepszych (o ile nie najlepszy) sos BBQ, jaki w życiu jadłam. Jest wręcz idealny! Słodki, a zarazem delikatnie ostry i niezwykle aromatyczny. Pasuje do wielu rodzajów mięs, ale my najczęściej zjadamy go z karkówką.

Kiedy nie mamy czasu, żeby pojechać gdzieś nad jezioro, na biwak, chętnie piknikujemy w domu... . Otwieramy wtedy drzwi balkonowe, wyciągamy koszyki, rozkładamy kocyk, siadamy na podłodze...

Nie, no żartuję:-) Jedyne czego potrzebujemy do szczęścia, aby poczuć się choć trochę jak na wczasach w domowym zaciszu, to przygotować sobie różne pyszności, które z reguły zabiera się na grilla. I tu z pomocą przychodzi nasz domowy sos BBQ!

Sos ten, choć wymaga dużej ilości składników, przygotowuje się całkiem szybko, i powali z wrażenia niejednego waszego gościa!












Składniki:
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 ząbki czosnku przeciśnięta przez praskę
pół łyżeczki soli
2 łyżki pieprzu cayenne
2 szczypty suszonego chilli
7 kropel Pepper Sauce (tabasco)
1 łyżka pieprzu
5 łyżek musztardy sarepskiej
3/4 szklanki brązowego cukru
2 zmiskowane blenderem pomidory
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki sosu sojowego



Na początku należy porządnie rozgrzać patelnię, a następnie wlać olej słonecznikowy. Kiedy olej będzie rozgrzany, dodawać po kolei (i stopniowo) wyżej wymienione składniki. Sos trzeba podgrzewać na niewielkim ogniu przez ok. 15 min, do lekkiego zredukowania się. Po kwadransie należy dodać 2 łyżki whiskey. Alkohol wmieszać w sos.

Sosik podawać lekko przestudzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation