Kuchnia

Dobra zupka nie jest zła

Zupa dyniowa
Składniki:

ćwierć dużej lub pół średniej dyni,
2 średnie marchwie,
2 łyżki masła z lodówki,
świeży imbir,
cynamon (wariant dla rodziców),
1 płaska łyżeczka soli,
1 l wywaru z mięsa indyka lub kurczaka na wodzie źródlanej.

Wykonanie:

Do gotującego się wywaru, przygotowanego na mięsie bez kości, wrzucić pokrojoną w kostkę marchew i dynię. Gdy będą miękkie, dodajemy sól, masło i dwie duże szczypty świeżo startego imbiru. Wszystko miskujemy. Odlewamy porcję dla dziecka. Resztę zupy doprawiamy pozostałym imbirem i cynamonem oraz, wedle uznania, solą i pieprzem.

W zupce dla dziecka imbir ma być wyczuwalny. Danie dla dorosłych powinno być bardziej aromatyczne i dość ostre.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation