Kuchnia

Dobra zupka nie jest zła

Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
• 250 g czerwonej soczewicy
• 3 średnie cebule
• 1 marchewka
• pół selera
• 4 łyżki oliwy
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki siekanej papryki chili (lub pół łyżeczki suszonej chili albo 1 łyżeczka harissy)
• pół łyżeczki suszonej kolendry
• pół łyżeczki suszonego kminku
• 2 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól
• łyżka posiekanej pietruszki
Sposób wykonania:
Pokrojoną cebulę i warzywa podsmażyć na oliwie w rondelku, dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz przebraną i wypłukaną soczewicę. Podsmażyć na małym ogniu stale mieszając.

Zalać wodą i gotować, aż soczewica zmięknie i rozgotuje się. Posolić do smaku.
Dodać paprykę, kminek, rozgnieciony czosnek. Wyjąć listek laurowy i ziele angielskie. Pozostałe składniki zmiksować na krem.
Przed podaniem każdą porcję posypać pietruszką. Na stole postawić oliwę, cytrynę w ćwiartkach i paprykę, by każdy doprawił sobie zupę do smaku. Podawać z białym pszennym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation