Kuchnia

Dobra zupka nie jest zła

Przepis na chili con carne
Składniki (dla 2 osób):
250 g mielonej wołowiny
1/2 czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
1/2 zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
1 puszka czerwonej fasolki (odcedzona) lub 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
1 cebula (drobno pokrojona)
1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony; opcjonalnie)
3 pomidory (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę)
1/2 łyżeczki ostrej przyprawy chili
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
3-4 łyżki łoju wołowego lub innego tłuszczu

Wykonanie:
Krok 1. Na roztopionym tłuszczu szklimy cebulę.
Krok 2. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy aż lekko się zrumieni i zmięknie.
Krok 3. Dokładamy paprykę i podduszamy całość, aż papryka zmięknie.
Krok 4. Dodajemy fasolkę i pomidory i dusimy aż pomidory się rozgotują i rozpadną.
Krok 5. Doprawiamy chili con carne i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
Chili con carne podajemy gorące, w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina, które ugasi żar ostrych przypraw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation