Kuchnia

Ciasta i desery

Tarta z figami
składniki na kruche ciasto:

125g masła, o temp. pokojowej
50g cukru pudru
1 żółtko
175g mąki pszennej
szczypta soli
składniki na krem tymiankowy:

250g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki 30%
kilka gałązek tymianku
2 łyżeczki płynnego miodu (można dodać więcej jeśli figi są mało słodkie)
oraz:

2 łyżki dżemu figowego
8-10 dużych fig, każda pokrojona na 8 części
kilka listków tymianku, do ozdoby


Kruche ciasto. Foremkę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Następnie rozwałkować i wylepić foremkę - zmrozić ok. 15 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec ok 12 minut w 180st. C, potem ściągnąć papier i dopiec jeszcze ok. 5-7 minut aż się lekko zezłoci. Ostudzić.

Krem tymiankowy: Śmietankę zagotować, dodać tymianek, podgrzewać jeszcze ok. 5 minut. Następnie odstawić na ok. 1,5-2h (lub krócej/dłużej w zależności jak bardzo tymiankowy krem chcemy potem jeść ;) ) by śmietanka przeszła smakiem i zapachem tymianku. Potem całość przecedzić i schłodzić. Do misy miksera włożyć serek mascarpone, dolać zimną kremówkę i ubić na sztywny krem. Na koniec wlać miód i jeszcze raz krótko wymieszać.

Kruchy spód posmarować cienką warstwą dżemu, następnie rozsmarować krem. Schłodzić ok. 15 minut, ozdobić figami i listkami tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation