Kuchnia

Ciasta i desery

Tarta pomarańczowo cytrynowa
1 porcja kruchego ciasta waniliowego
600 ml świeżego soku z pomarańczy
sok z 2 cytryn
otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
180 g cukru pudru
6 żółtek
150 ml śmietany min. 30%
Procedura: na początku należy rozwałkować ciasto bardzo cienko tak, aby uzyskać krążek o średnicy 30 cm. Ciasto po mocnym dociśnięciu go do spodu i boków tortownicy, musi wystawać poza brzeg formy 20-23 cm.

Następnie należy położyć na ciasto papier pieczeniowy, a na nim wysypać fasolę. Na 20 min. włożyć do lodówki i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez 15 min., po czym zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5-10 min. Po wyjęciu tarty należy najpierw zmniejszyć temp. do 100 stopni C, a potem ostrym nożem poodcinać kawałki ciasta, które wystają poza formę.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie cytrusowego nadzienia. W tym celu trzeba gotować sok pomarańczowy z cytrynowym do uzyskania po odparowaniu ok. 170 ml soku. Następnie należy utrzeć żółtka z cukrem pudrem i startą skórką z obu cytrusów. Dodać śmietanę i ostudzony sok.

Wylewamy nadzienie na ciasto i wstawiamy do piekarnika na 35 min. Po upieczeniu tarta powinna w nim ostygnąć. Najlepiej podawać dopiero na drugi dzień.

Uwaga: Dodam jeszcze, że na koniec tarta pomarańczowo cytrynowa powinna mieć na wierzchu skarmelizowany cukier. Jednakże z braku palnika gazowego (obowiązkowej broni każdego cukiernika) ciasto ozdobiłam jedynie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation