Kuchnia

Ciasta i desery

Czekoladowa tarta z wiśniową konfiturą

składniki na konfiturę:

500g wiśni, wydrylowanych
50g cukru
50ml likieru wiśniowego
składniki na kruchy spód:

125g masła, o temp. pokojowej
50g cukru pudru
1 żółtko
150g mąki pszennej
25g gorzkiego kakao
duża szczypta soli
składniki na pieczony mus czekoladowy:

2 jajka
50g cukru brązowego
100g czekolady gorzkiej 72%
25g masła
2 łyżeczki mąki pszennej, płaskie
Konfitura. Wiśnie zasypać cukrem i zalać likierem. Odstawić na kilka godzin (lub całą noc do lodówki) by owoce puściły sok. Potem całość smażymy aż powstanie konfitura. Ew. dosłodzić do smaku. Ostudzić.

Kruche ciasto. Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę i kakao przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Następnie cienko rozwałkować np. między dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć nim foremkę, zmrozić ok. 30 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec 16 minut w 175st. C, następnie ściągnąć papier z fasolą i dopiec jeszcze 8 minut. Ostudzić.

Mus. Jajka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Ostudzić. Mąkę przesiać. Do jajek wlać czekoladę i zmiksować na małych obrotach miksera, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

Ostudzony kruchy spód smarujemy konfiturą, następnie nakładamy mus. Pieczemy ok. 10 minut aż mus się zetnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation