Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

MUFFINY BANANOWO-KRÓWKOWE
-4 dojrzałe banany
-500g krówek
-150g mąki pszennej
-100g otrębów żytnich
-100g cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta cynamonu
-3 jajka
-150g roztopionego masła
-szklanka śmietanki 36%


1. Połowę krówek obrać z papierków i pokroić na mniejsze kawałki. Razem z połową szklanki śmietanki postawić je na małym ogniu i od czasu do czasu mieszać, aż krówki lekko się rozpuszczą ale w mieszaninie nadal będą jeszcze spore grudki.

2. Jajka ubić z przestudzonym masłem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie wsypać je do masy maślano-jajecznej. Dodać jeszcze pokrojone w plasterki banany i krówkową śmietankę i całość wymieszać kilkoma ruchami za pomocą drewnianej łyżki. Nie można mieszać za długo, żeby ciasto nie wyszło zbyt zbite-mogą zostać grudki w masie. Gotową masę przełożyć do foremek na muffiny do 3/4 ich wysokości i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na 15-20 minut.

3. Pozostałe krówki razem z pozostałą śmietanką podgrzewać w rondelku na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną masą kajmakową posmarować każdą z muffinek. Gdy polewa lekko się skrzepnie babeczki będą gotowe do jedzenia.

SMACZNEGO
http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2013/03/64rozpustne-muffiny-bananowe-z-krowkami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation