Kuchnia

na przyjęcia w ogrodzie

GRILLOWANA KARKÓWKA -

MARYNATA:
• 0,5 szklanki oliwy lub oleju
• 5 ząbków czosnku
• 1 duża cebula
• 2 liście laurowe
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej (ja użyłam knorr)
• 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 1 łyżka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka musztardy
• 2 łyżki ketchupu
Mięso kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Podobnie cebulę lub bardzo drobno posiekać. Ważne aby cebula puściła sok i nadała aromatu mięsu. Wszystkie składki marynaty łączymy w miseczki i dokładnie mieszamy. Mięso nacieramy marynatą (najlepiej je w niej zanurzyć) i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny aby było kruche i przeszło marynatą.
Tak zamarynowane mięso układamy na mocno rozgrzanym ruszcie i wystarczy opiekać je po 2-3 min z każdej strony. Podajemy z lekką sałatką np. grecką lub z kapusty pekińskiej oraz pieczonymi ziemniakami lub bagietką z masłem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation