Tiramisu
Składniki:
30 dag podłużnych biszkoptów ( 2 opakowania)
50 dag serka mascarpone ( 2 opakowania)
4 jajka
5 łyżek bardzo drobnego cukru kryształu
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu ( do wyboru: rum, koniak, ameratto)
2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Do przygotowanego wcześniej głębokiego naczynia, wsyp kawę rozpuszczalną i zalej ją 3 szklankami gorącej wody. Napar powinien być naprawdę mocny.
Gdy ostygnie wlej alkohol. Według wielu źródeł najodpowiedniejszym do tego deseru jest amaretto, natomiast ja stosuję i najbardziej lubię z rumem.
Jajka umyj pod gorąca wodą, osusz, po czym starannie oddziel jajka od żółtek. Białka powinny spadać od razu do suchego naczynia, w którym będą ubijane.
Żółtka wlej do kolejnego naczynia. Wsyp do nich 3 łyżki cukru i ucieraj mikserem na puszysty kogel-mogel. Będzie gotowy jak masa zbieleje, a cukier przestanie chrzęścić w zębach. Dodaj serek maskarpone, dokładnie wymieszaj łyżką, a potem miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Starannie opłucz końcówki miksera i dokładnie je wytrzyj. Jest to bardzo ważne przed przejściem do kolejnego punktu.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Gdy będzie już sztywna, wsyp pozostały cukier ( 2 łyżki) i ubijaj jeszcze przez 3 minuty. Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i całość delikatnie wymieszaj.
Gdy kawa będzie już zimna, a krem gotowy, musisz ułożyć biszkopty w formie.
Każdy z nich bierz pojedynczo w palce i na moment zanurzaj w naparze kawowym. Musisz to robić jak najszybciej ponieważ biszkopty momentalnie nasiąkają w kontakcie z naparem.
Nasączone biszkopty układaj jeden po drugim w 2 rzędach, tak aby przykryły dno formy.
Na przygotowany spód wylej połowę z przygotowanej masy i oprósz przez sitko połową kakao. Następnie ułóż drugą warstwę deseru, analogicznie do pierwszej.
Deser przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Gdy już stężeje podziel go na równe kawałki i nakładaj łopatką. Tiramisu jest tak delikatne i puszyste, że możesz mieć problemy z nałożeniem. Nie przejmuj się, nawet jak nie wygląda zbyt efektownie, wciąż smakuje wyśmienicie.
Inspiracja/źródło przepisu: Poradnik domowy 2004
Zapraszamy na naszego bloga
http://panipanidomu.pl/
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