Kuchnia

Desery

Makaroniki
55 g mielonych migdałów

55 g mielonych orzechów arachidowych (kupiłam gotową mączkę arachidową)

100 g białek (z 3 jaj) - odstawionych na min. 24 h )

50 g cukru kryształu

200 g cukru pudru

Krem:

1/3 szklanki masła orzechowego

1/4 szklanki cukru pudru

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



Migdały i orzechy mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Kiedy zaczną robić się białe i pieniste, dosypujemy cukier kryształ. Ubijamy na gęstą, lśniącą, sztywną białą pianę. Dodajemy połowę suchych składników i mieszamy szpatułką, zagarniając pianę ze spodu na wierzch. Dodajemy resztę mieszanki migdałowej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Byle nie za długo. Cały czas najlepiej jest mieszać przerzucając białka ze spodu na wierzch. Rękawem cukierniczym wyciskamy kółka o średnicy ok. 3 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Odstawiamy na 1,5 h. Na ciasteczkach powinna utworzyć się cieniutka skorupka. Przy dotykaniu palcem powinny być suche.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Wysuszone makaroniki pieczemy ok. 10-12 minut.

Krem już szybko: masło orzechowe ucieramy z cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy śmietankę i ucieramy do uzyskania gładkiego kremu. Przekładamy nim ostudzone makaroniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation