Kuchnia

Desery

Makaroniki
Składniki:
125 g mielonych migdałów
150 g cukru pudru
100 g drobnego cukru do wypieków
100 g białka (najlepiej uprzednio wyszuszonego)
2 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny
barwnik spożywczy w żelu lub proszku

Wykonanie:
Do miski przesiej migdały i cukier puder, po czym dokładnie je ze sobą wymieszaj. W drugiej misie ubij białka, gdy będą niemal sztywne, dodawaj stopniowo (po około 25 g) cukier, ubij białka z cukrem na sztywną i błyszczącą masę, na końcu dodaj barwnik z żelu, wymieszaj.
Do ubitych białek stopniowo dodawaj mieszankę cukru pudru i migdałów oraz skórkę z pomarańczy. Całość mieszaj dużą, metalową łyżką do momentu, gdy masa będzie opadała z łyżki w formie "wstążki", bardzo ważne jest, żeby masy nie wymieszać za bardzo, wtedy makaroniki zakończą się jedną wielką katastrofą (rozleją się na blaszce).
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia krążki o średnicy 2.5 cm, w co najmniej 3 cm odstępach. Tak przygotowane makaroniki odstaw na około godzinę do wysuszenia (po tym czasie makaronik dotknięty opuszkiem palca nie powinien się kleić).
Makaroniki piecz w temperaturze 160 stopni przez 10 - 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation