Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

sezamki

składniki:
250g sezamu
236g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka wody
20g masła

sposób przygotowania:
sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. odstawić na bok.
cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się rozpuści.
dodać sezam i wymieszać.
teraz należy postępować szybko. karmel będzie szybko twardniał. gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation