Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ciasto czekoladowe


składniki:
/na okrągłą foremkę 23 cm/

ciasto
125g masła
250g gorzkiej czekolady
6 jajek
250g cukru
60g mąki
masło roztopić razem z gorzką czekoladą i zostawić do ostudzenia. w międzyczasie, oddzielić żółtka od białek i utrzeć je razem z cukrem. białka ubić na sztywno. masę z żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie połączyć. następnie dodać mąkę, potem białka i delikatnie wymieszać. gotową masę przelać do tortownicy. piec w 165 stopniach przez 45 min.

polewa
50g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
po wyjęciu ciasta z piekarnika stopić czekoladę na polewę i polać nią ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation