Nalewka sosnowa
Nalewka sosnowa i jej właściwości lecznicze
Sosna jest najbardziej pospolitym drzewem iglastym w Polsce, rośnie masowo wlasach i borach zarówno iglastych jak i mieszanych, czasami na pastwiskach i przy drogach, rzadziej w ogrodach przydomowych. Jest dość powszechna ponieważ nie ma dużych wymagań glebowych /najczęściej rośnie na piaszczystych, ubogich glebach/ i klimatycznych- jest odporna na mrozy. Surowcem zielarskim są młode pędy sosny, najczęściej zbierane przez domowych nalewkowiczów oraz pączki. Młode pędy i pączki sosny zawierają substancje czynne alpa- i beta-pinen, borneol, limonen, flawonoidy, kwasy żywiczne, garbniki, witaminę C, sole mineralne i cukry. Dzięki tym substancjom, mają właściwości wykrztuśne, antyseptyczne, moczopędne, napotne i witaminizujące.
Surowiec pozyskujemy wiosną gdy rozwiną się pączki, zawsze z drzew rosnących daleko od ulic i miejsc zanieczyszczonych. Dobrym pomysłem jest zasadzenie sosny w ogrodzie lub na działce i corocznie ,systematyczne ścinać pędy dzięki czemu uzyskamy łatwo surowiec na nalewkę a drzewo osiągnie oryginalny kształt. Ścina się sekatorem końcówki pędów /około 1/3 długości pędu/, które posłużą do wyrobu nalewki.
Nalewkę sosnową zaleca się stosować w nieżytach dróg oddechowych, bólach gardła, anginie, zapaleniu oskrzeli i jamy ustnej ,przewlekłym kaszlu ale także pomocniczo w zapaleniu pęcherzyka żółciowego, w stanach zapalnych dróg moczowych, zaburzeniach materii, osłabieniu i wyczerpaniu nerwowym. Stosować pół kieliszeczka nalewki 2-3 razy dziennie w czasie choroby i złego samopoczucia.
A teraz kilka przepisów na zrobienie zdrowotnej nalewki sosnowej
NALEWKA SOSNOWA I
Jeden litr świeżo ściętych, młodych pędów sosny umieścić w pięcio litrowym słoju i zasypać 1 kg cukru. Słój ustawić w miejscu dobrze nasłonecznionym do czasu rozpuszczenia się całego cukru. Zlać uzyskany syrop i zmieszać go z 1 litrem przegotowanej, gorącej wody a następnie dodać 2 litry spirytusu 96% i odstawić na okres 4 dni. Po upływie tego czasu nalewkę zlać i przefiltrować przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić do leżakowania na okres minimum 6 miesięcy aby uzyskała pełnię swoich właściwości leczniczych . /Źródło: „Zioła w nalewkach leczniczych” Mateusz Emanuel Senderski/.
NALEWKA SOSNOWA II
Garść młodych pędów sosny zalać w słoju ½ litrem spirytusu i odstawić na okres 2 tygodni w ciepłe miejsce. Po tym okresie nalewkę zlać, a pędy zalać szklanką przegotowanej ciepłej wody i szklanką jasnego miodu , dodać skórkę /bez białego miąższu/ i sok z 1 cytryny i ponownie odstawić na 2 tygodnie od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie połączyć oba płyny nalewki przefiltrować, rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić do leżakowania w chłodne miejsce na minimum 1 miesiąc. Nalewkę można wzbogacić , dodając laskę wanilii, kilka ziaren pieprzu lub innych ulubionych przypraw. /Źródło :”Nalewki” Elżbieta Adamska/.
KLASZTORNA NALEWKA SOSNOWA
Cztery garście pędów sosnowych rozłożyć cienką warstwą np.. na papierze na 2-3 dni, aby podwiędły. Potem od gałązek poodrywać igły, wsypać do słoja i zalać spirytusem tak ,aby ten całkowicie zakrył igły. Zamknąć szczelnie słój i odstawić na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Następnie zlać i przefiltrować nalewkę ,wlać do ciemnych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić do leżakowania na okres minimum 6 miesięcy. /Źródło: „Trunki Klasztorne” Jan .I . Korejewo/.
Należy pamiętać aby po rozlaniu nalewki każdą butelkę opisać tzn. podać nazwę, datę sporządzenia i ewentualnie zastosowanie.
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