Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

MORELOWY JOGURT PO HINDUSKU

SKŁADNIKI:

1 kg moreli,
200 ml gęstego jogurtu (musi być świeży),
2 łyżki śmietany kremówki,
garść liści mięty,
2 łyżki cukru pudru,
cynamon,
imbir mielony,
odrobina chili,
dużo kruszonego lodu.

JAK PRZYRZĄDZIĆ?

Morele należy obrać, pozbawić pestek i pokroić.

Liście mięty siekamy i dokładamy do owoców. Wlewamy jogurt, śmietankę, cukier puder i kruszony lód.

Cynamon, imbir i chili, oczywiście w ilości śladowej, po pół szczypty, wrzucamy do masy tuż przed zmiksowaniem.

Im dłużej miksujemy, tym bardziej „puchaty” robi się napój. Nie przesadźmy jednak, bo roztopi się lód.

JAK PODAWAĆ?
Napój podajemy od razu, ozdobiony plasterkiem moreli i listkiem mięty.

Pragnienie nie ma szans…
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation