Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na tortownicę o średnicy 22 – 25 cm:
• 3 dojrzałe żółte brzoskwinie
• około 150 g fig + kilka sztuk do dekoracji
• 2 limonki
• 200 g ricotty
• 200 g gęstej śmietany
• 100 g mielonych migdałów
• 200 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 220 g cukru
• 150 g masła + odrobinę do posmarowania foremki
• 2 jaja
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
• 1/2 łyżeczki soli
• cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180° C. Foremkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Owoce umyj. Usuń pestki z brzoskwini, pokrój wszysko na ćwiartki, lub mniejsze części. Limonki wyszoruj i zetrzyj z nich skórkę.
3. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z limonki, migdały, wanilię i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstanie coś w rodzaju “piaskowej masy”.
4. Odłóż około 1 szklanki tej masy ( na kruszonkę ) i schowaj do lodówki.
5. Do reszty dodaj jaja i śmietanę. Wymieszaj mikserem na kremową masę.
6. Na dno foremki wyłóż połowę masy, połowę owoców i rozprowadź ricottę ( lub połowę ricotty ). Wyrównaj wierzch łyżką.
7. Na to nałóż drugą połowę masy, resztę owoców, ewentualnie resztę serka. Wierzch posyp kruszonką.
8. Wstaw do gorącego piekarnika na około 1 godzinę 15 minut, lub dłużej – do momentu, aż wierzch ciasta będzie ciemnozłoty, a patyczek wetknięty wgłąb ciasta wyjdzie w miarę suchy ( jest to dość wilgotne ciasto, mnie to zajęło około 30 min. dłużej ).
9. Upieczone ciasto wyjmij z pieca i ostudź około 15 minut przed wyjęciem z formy.
10. Pokrój, posyp cukrem pudrem i udekoruj figami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation