Kuchnia

a SWEET

Jabłka w cieście biszkoptowym

tortownica o średnicy 25 cm

1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek, np. szarej renety
4 jajka
200 g cukru
szczypta soli
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka skórki startej z cytryny

175 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)

Tortownicę natłuszczamy masłem i dno wykładamy papierem do pieczenia (masło służy do tego, żeby umocować w miejscu papier). Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

Jajka ubijamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszystą kremową masę, dodajemy skórkę cytrynową. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w kostkę, wkładamy do dużej miski (gdyby czerniały można skropić sokiem cytrynowym). Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy tę mieszankę na ubite jajka i delikatnie mieszamy szpatułką. Masą zalewamy jabłka, ostrożnie mieszamy i wykładamy wszystko do tortownicy. Pieczemy przez ok. 55 min.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy z bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation