Kuchnia

dukan

Krakersy - Dukan

Krakersy otrębowe, jak dla mnie bardzo dobre, ale na drugi dzień, bo mają wtedy czas by się przegryźć i zyskują wiele na smaku jak przeleżą. Idealnie nadają się jako pieczywo kruche z wędliną i serkiem.



Ciężko ustalić proporcje, bo zależy to od potrzeby więc podam tyle ile ja dodałam, ale na oko, więc nie są to dokładne proporcje.

10-12 łyżek otrębów NIE mielonych (na 2 owsianych 1 pszennych)
2 łyżki jogurtu naturalnego lub więcej
kminek (sporo)
sól
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia (0,5 łyżeczki sody w fazie uderzeniowej)
Wymieszać ze sobą wszystko dokładnie, rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwę, blacha najlepiej największa, żeby był cienki placek, bo im cieńsze, tym lepsze Jeśli zrobimy dość gęste ciasto, to dodajmy jogurtu lub rozsmarowujmy wypukłą stroną łyżki maczaną w wodzie.
Piec do zrumienienia ok 30-40 min w zależności od piekarnika, ale tak długo aż uznamy, że są dobrze wypieczone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation