Kuchnia

Kuchnia - desery , polewy i ...

kisiel żurawinowy z sosem waniliowym
składniki:

2 kwaskowate jabłka
500 ml soku z cranberries (żurawin amerykańskich)
pół laski wanilii
1 mała laska cynamonu
50 g cukru
40 g skrobi spożywczej
80 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

na sos waniliowy:
500 ml mleka
2 łyżki skrobi spożywczej
pół laski wanilii
50 g cukru
4 świeże żółtka (rozmiar m)


przygotowanie:
jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, obrać i pokroić. sok z cranberries wlać do rondla. dodać pokrojone jabłka. laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ, który razem z łupiną wrzucić do rondla. dodać cynamon i cukier. zagotować powoli i gotować na małym ogniu przez 4–6 minut. skrobię rozprowadzić małą ilością wody i zmieszać z sokiem. dodać cranberries i zagotować raz, stale mieszając. kisiel żurawinowy odstawić do ostygnięcia. odlać 100 ml mleka i zmieszać ze skrobią. pozostałą część mleka przelać do rondla. laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ, który wrzucić razem z łupiną do mleka. mleko gotować na małym ogniu przez 3–5 minut. wyjąć łupinę. do mleka dodać cukier i rozprowadzoną skrobię, wymieszać, zagotować raz, stale mieszając. Żółtko roztrzepać z odrobiną sosu waniliowego i dodać do sosu mieszając ubijaczką do piany. pozostawić do ostygnięcia. kisiel żurawinowy podawać z sosem waniliowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation