Kuchnia

food szarlotki

Szarlotka na orkiszowym spodzie

Chyba jedna z najgenialniejszych szarlotek jakie jadłam w życiu. Nie wiem czy to za sprawą spodu z ciasta orkiszowego, czy jabłuszek... Nie wiem. Nie mam pojęcia. Wiem, że na stałe zagości w moim repertuarze. Przepis pochodzi z Moje Gotowanie z moją lekką modyfikacją. Szczerze polecam!

Szarlotka na orkiszowym spodzie

Składniki:
200 g mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
70 g brązowego cukru
150 g masła

Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cynamonem. Wbijamy jajko, dodajemy cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać odrobinę śmietany. Formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki.
ok. 700 g jabłek z czerwoną skórką
3 łyżki soku z cytryny
ok. 3 - 4 łyżki brązowego cukru (zależy jak słodkie mamy jabłka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g orzechów
2 łyżki miodu



Jabłka myjemy, kroimy na plasterki. Polewamy sokiem z cytryny, mieszamy z ekstraktem i cukrem brązowym.
Formę o średnicy ok. 20 - 21 cm wykładamy ciastem. Pozostawiamy ok. 1/3 ciasta na paseczki na wierzch. Na ciasto wykładamy jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paseczki. Z paseczków robimy na jabłkach krateczkę.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45 minut.
Po wyjęciu studzimy. Na patelni prażymy orzechy, dodajemy miód i mieszamy, aż miód oblepi orzechy. Następnie orzechy wraz z miodem wykładamy na ciasto.
Smacznego:-)

http://kuchniawzieleni.blogspot.com/2013/03/szarlotka-na-orkiszowym-spodzie.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation