Kuchnia
food szarlotki
Szarlotka razowa :) z miodem i brązowym cukrem. Z cynamonem, orzechami włoskimi i rodzynkami.
Składniki:
Razowe ciasto kruche:
• 3 szklanki mąki pszennej razowej
• szczypta soli • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 100 g margaryny do pieczenia w kostce (lub masła), schłodzonych
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 1 duże jajko lub 2 malutkie
• 1/2 szklanki płynnego miodu
• 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich
Jabłka:
• 2 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
• 3 łyżki soku z cytryny
• przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mieszanki kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru
• 2/3 szklanki rodzynek (najlepiej królewskich), posiekanych
• 3 - 4 łyżki brązowego cukru
• 2 łyżki płynnego miodu
Do posypania:
• 1/4 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder (np. w młynku do kawy)
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypać mąkę i wymieszać ją z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę lub masło oraz brązowy cukier, posiekać nożem. Następnie dodać jajko i wymieszać nożem, dodać miód i zgarniając mąkę do środka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawami oraz rodzynkami (jeśli są twarde - namoczyć w gorącej wodzie).
Połowę ciasta rozwałkować na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto zwinąć na wałek i przenieść do formy, gdyby się porwało, można doklejać brakujące miejsca. Podziurkować w wielu miejscach widelcem i rozsypać posiekane orzechy włoskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut na lekko złoty kolor, aż ciasto urośnie i będzie chrupiące z zewnątrz. Wyjąć z piekarnika.
Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni. Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszać z brązowym cukrem oraz miodem i wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć rozwałkowanym ciastem, przebić je nożem w kilku miejscach (rysując znaki X) i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie przykryć folią aluminiową (aby wierzch za bardzo się nie zrumienił) i piec jeszcze przez 10 - 15 minut.
Szarlotka dobrze smakuje na ciepło, po ostudzeniu można podgrzewać. Przed podaniem posypać mieszanką brązowego cukru pudru i cynamonu.
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