Kuchnia

ciacha

Czekoladą utkane: Lekki jagodowy sernik na zimno z bitą śmietaną

Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):

500 g twarogu sernikowego
3/4 szklanki jogurtu naturalnego (lub greckiego)
1 szklanka zmiksowanych jagód (przetartych przez sitko)
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub 3/4 jeśli wolicie słodsze wypieki)
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

Oraz:

200 g śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Garść jagód lub borówek

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Twaróg, jogurt naturalny i cukier miksujemy do połączenia. Dodajemy następnie stopniowo zmiksowane i przetarte przez sitko jagody. Do szklanki z żelatyną (ciągle płynną) dodajemy jedną łyżkę masy serowej i energicznie mieszamy łyżką. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę i ponownie mieszamy. Następnie tak "zaprawioną" żelatynę przelewamy stopniowo do masy serowej i miksujemy całość do połączenia. Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru, a na koniec łyżeczkę soku z cytryny. Tak ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy górę sernika. Wierzch posypujemy jagodami bądź borówką amerykańską. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation