Kuchnia

ciacha

Kokosowy sernik z mango

składniki na masę serową:
1250 g sera:
750 g twarogu
500 serka quark albo 1250 g sera twarogowego *
500 g pulpy z mango albo 3-4 duże owoce mango **
220 g cukru
300 g mleka kokosowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka ekstraktu kokosowego
90 g wiórki kokosowe
3 łyżki budyniu kokosowego ***
6 jajek


na spód:

18 sztuk ciasteczek oreo lub innych podobnych ciastek
pokruszonych na piasek

na pierzynkę bezowo-kokosową:

białka 100 g
50 g cukru
30 g wiórków kokosowych

Przygotowanie spodu:

1. Dno formy o średnicy 24-25 cm wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Boki wypuszczamy poza dno formy. Obręcz zamykamy i natłuszczamy ją od węwnątrz, najlepiej masłem.
2. Ciasteczka rozdrobnione na piasek ( wraz z białym nadzieniem) wykładamy na dno formy i dociskamy równo grzbietem łyżki tak aby utworzyć spód.

Przygotowanie masy serowej:

1. Ser umieszczamy w dużej misce i blenderujemy dokładnie tak aby powstała gładka masa. Aby ułatwić ten etap, wlewamy stopniowo mleko kokosowe.
2. Do gładkiego sera połączonego z mlekiem, wsypujemy cukier, dodajemy pulpę z mango i miksujemy do połączenia.
3. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 140 stopni.
4. Do masy serowej dodajemy budyń, mieszamy łyżką, wlewamy ekstrakt waniliowy i kokosowy. Miksujemy tylko do połączenia.
5. Wbijamy po dwa jajka i miksujemy przez 2 minuty do połączenia z masą serową. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe. Łączymy je z resztą składników za pomocą łyżki/ szpatułki.
7. Masę serową wlewamy na dno formy wyłożonej ciasteczkami oreo. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy formę z masą do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 40 minut.
8. W międzyczasie przygotowujemy pierzynkę kokosową. Białka wlewamy do czystej, suchej misy miksera i ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Jak tylko białka nabiorą białego koloru wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż powstanie sztywna, lśniąca beza. Wyłączamy mikser, wsypujemy do bezy wiórki, mieszamy szpatułką lub łyżką.
9. Kiedy sernik będzie gotowy, czyli jego wierzch i środek ścięty (można to sprawdzić delikatnie wstrząsając formą, tutaj metoda suchego patyczka się nie sprawdzi), sernik wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, wykładamy na blat i studzimy około 15 minut. Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 100 stopni. Na wierzchu sernika rozprowadzamy kokosową bezę. Formę z sernikiem wstawiamy z powrotem do piekarnika i bezę suszymy przez 50 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez kilka godzin w formie. Następnie wstawiamy, nie wykładając sernika z formy, do lodówki, na minimum 12-18 h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation