Kuchnia

ciacha

Ciasto Styropian

Składniki:
Kruche ciasto:
5 żółtek
250g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wysypać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i umieścić w zamrażalniku na przynajmniej 30 minut.

Masa śmietanowa:
5 białek
szczypta soli
1200g śmietany 12%
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 łyżki wiórek kokosowych
cukier waniliowy
2 szklanki malin (mogą być mrożone)

Białka, wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Wsypać proszek budyniowy. Zmiksować.
Do piany dodawać śmietanę i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe.
Formę o wym. 20x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wylać masę śmietanową.
Na niej delikatnie poukładać maliny.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation