Kuchnia

Desery

Krem sułtański

Prosty i pyszny deser.
Nieco zapomniany, wyparty przez włoskie tiramisu.
Czasy świetności przeżywał w okresie PRL-u.
Dodatkową sławę zapewnił mu film "Dziewczyny do wzięcia".
To one właśnie zajadały krem sułtański.

Składniki:
-duża śmietana /380g/ 30%
-cukier puder 2 łyżeczki
-kakao 3 łyżeczki
-rodzynki
-rum
-bezy

Do pucharków pokruszyć bezy.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem /dać cukru w/g uznania w zależności jak słodko lubicie/.
Mój krem nie jest słodki.
Ubitą śmietanę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać namoczone w rumie rodzynki i wyłożyć do pucharków.
Do drugiej części śmietany dodać kakao.
Lubię więcej kakao żeby krem był mocno kakaowy.
Dokładnie wymieszać i wyłożyć do pucharków.
Udekorować bezami /bezy są kupione w cukierni/.
Próbowałam robić ale wyszły mi za miękkie i nie miały takiego białego koloru, te trzymam w pudełku bo mogą się przydać w każdej chwili/ .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation