Kuchnia

białkowa

Chleb Lniany - Dukan


Dodatek lnu odtłuszczonego sprawia, że pieczywo smakuje i ma konsystencję jak żytni-razowy
Najlepiej zostawić do wyschnięcia na całą noc, rano jest super suchy jak ze sklepu! Polecam kroić w poziomie kromki, są duże wtedy.

250g twarogu Zielona Łąka
6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
1 łyżeczka soli (płaska)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (w fazie uderzeniowej - 0,5 łyżeczki sody)
2 łyżki lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego
2 jajka
Piekarnik rozgrzać do 175* Formę wyłożyć papierem jeśli nie jest silikonowa (moja była pół okrągła).
Suche składniki wymieszać, twaróg odcisnąć ręcznikiem z wody.
Dodać do suchych składników twaróg i jajka, zmiksować, przełożyć do formy.
Piec 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić w uchylonym piecu do ostygnięcia (zawsze wkładam w drzwiczki drewnianą łyżkę, by zrobić małą szparę), można przyśpieszyć to przez pokrojenie na kromki chleba i na kratce w piecu je dosuszyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation