Kuchnia

papu ^^

Chińskie stir -fry z jajkiem i pomidorami

Składniki
2 jajka
szczypta soli
2 duże pomidory
1/2 sporej cebuli
1 łyżeczka sosu winegret
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
ryż jako dodatek (sugeruję około 60g)

W miseczce roztrzepujemy lekko 2 jajka z odrobiną soli, następnie wylewamy je na rozgrzaną patelnię i gdy zacznie się ścinać, za pomocą drewnianej łyżki zaczynamy mieszać jajko tworząc coś w rodzaju jajecznicy.

Na osobną patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz posiekaną cebulę, doprawiamy octem, pieprzem i cukrem trzcinowym, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu.

W między czasie gotujemy ryż (najlepiej brązowy).

Gdy pomidory będą już wyraźnie miękkie i woda częściowo odparuje, dodajemy na patelnie wcześniej przygotowane jajka i razem mieszamy. Podajemy z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation