Kuchnia

papu ^^

TARTA SNICKERS

Na kruchy spód:
180 g mąki
120 g masła
60 g cukru pudru
1 żółtko

Na snickersowy wierzch:
200 g twardych krówek śmietankowych
100 g solonych orzeszków ziemnych
70 g mlecznej czekolady
70 g gorzkiej czekolady

Kruchy spód:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Masło twardawe kroimy w kostkę. Na stolnicy wysypujemy sypkie składniki. Dodajemy masło i siekamy je nożem na coraz mniejsze kawałki. Jak ciasto będzie sypkie (jak na kruszonkę) dodajemy żółtko i zaczynamy wyrabiać rękoma. Ciasto wkładamy na pół godz do zamrażalnika. Blaszkę do tarty smarujemy masłem. Chłodne ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek o grubości pół cm. Wykładamy ciastem formę. Nakłuwamy, przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem, fasolą lub mąką. Pieczemy przez 10 min w 200oC. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze z 8 min. Ciasto musi wystygnąć. Można je przygotować dzień wcześniej.

Wierzch:
Krówki kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Topimy na małym ogniu. Na początku można dodać trochę wody. Jak zawrze gotujemy 1 min. Wylewamy całość na kruchy spód. Na płynnej krówce rozkładamy równomiernie orzeszki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie drobno kruszymy czekolady. Wrzucamy je razem do miski żaroodpornej. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy by mleczna wymieszała się z gorzką. Pokrywamy czekoladą cały wierzch tarty i chowamy do lodówki by zastygła. Można podawać prosto z lodówki, ale jeżeli ktoś woli ciągnącą się krówkę proponuję ciasto wyjąć wcześniej przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation