Kuchnia

jadłabym - sprawdzone

Ajerkoniak

Składniki ajerkoniaku:

6 żółtek
szklanka cukru
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
torebka cukru waniliowego
szklanka spirytusu
Sposób przygotowania:

1. Miksujemy żółtka, cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę.

2. Następnie powoli dodajemy mleko, cały czas miksując.

3. Teraz bardzo powoli dolewamy spirytus, cały czas miksujemy.

4. Gotowy ajerkoniak przelewamy do karafki. Jest gotowy do picia, choć najlepiej, aby postał tydzień lub dwa.

Tydzień przed przygotowaniem likieru możemy zalać pół laski wanilii spirytusem, jesli nie chcemy korzystać z cukru waniliowego.
Dla wzbogacenia smaku możemy dodać do sirytusu kieliszek koniaku.
Jeśli po jakimś czasie ajerkoniak się rozwarstwia to trzeba go wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation