Kuchnia

na słono

Caldo Verde
Portugalska zupa z kapustą, ziemniakami i chorizo.

Składniki:

500 g ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 g włoskiej kapusty *
chorizo **
1 i pół litra wody
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

* Według wielu przepisów zamiast kapusty należy użyć jarmuż. Po dłuższym przestudiowaniu sprawy, okazało się, że ta prawdziwa, tradycyjna Caldo Verde zrobiona jest z kapusty couve tronchuda. Całe zamieszanie z jarmużem wzięło się z tego, że niektóre słowniki tłumaczą portugalskie słowo couve (kapusta) jako kale, czyli jarmuż Wśród ogólnodostępnej kapusty, włoska jest najbliższa tej właściwej.

** Zamiast chorizo można ewentualnie użyć wędzonej kiełbasy. Wtedy dobrze jest dosypać trochę słodkiej papryki, żeby nadal być jak najbliżej oryginalnego smaku.

Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki, a cebulę w grubawe plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy całe ząbki czosnku i chorizo w całości (nie kroimy ani nie nakłuwamy). Wszystko zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu, i gotujemy ok. 15-20 minut, aż ziemniaki zaczną się rozpadać, a cebula będzie miękka.

Wyjmujemy chorizo i odkładamy, a pozostałą zupę przecieramy blenderem na gładki, dosyć gęsty krem.

Kapustę kroimy na cienkie paseczki (należy użyć tylko miękkiej części liści), dodajemy do przetartej zupy razem z dwiema łyżkami oliwy i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, aż kapusta zmięknie. Na koniec próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli lub pieprzu.

Chorizo kroimy w plasterki i dodajemy do miseczki z zupą. Caldo Verde serwujemy letnie lub gorące, w zależności od tego czy za oknem upał czy mróz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation