Kuchnia

TARTA-ROLADA

Tarta z owocami

Składniki:

Na spód:
150 g mąki tortowej*
40 g cukru pudru
90 g masła
22 g wina**

*najczęściej zastępuję połowę mąki tortowej mąką orkiszową razową

**w przypadku tego ciasta użyłam czerwonego wytrawnego wina, ale można także dodać białe lub cydr, zależnie od naszego smaku, zapasów i efektu, który chcemy osiągnąć

Ponadto:
300-350 g świeżych czerwonych owoców
250 g mascarpone
230 g twarogu zmielonego trzykrotnie
135 g mleka skondensowanego słodzonego

Przygotowanie:
1. Mieszamy cukier z mąką, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dolewamy wino, wyrabiamy. Zawinięte folią schładzamy w lodówce przez ok 1 h.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
3. Przygotowujemy masę serową. Mieszamy ze sobą oba serki, dodajemy stopniowo mleko, do uzyskania kremowej, zwartej konsystencji.
4. Ciasto wykładamy do foremki. Nakławamy widelcem.
5. Pieczemy około 25 minut lub do momentu aż się lekko zrumieni.
6. Kiedy spód przestygnie wypełniamy go masą serową. Posypujemy owocami. Całość zaś cukrem pudrem lub miętą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation