Kuchnia

TARTA-ROLADA

Tarta cytrynowa

Ciasto:
szklanka mąki
12,5 dag masła
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
esencja waniliowa
Nadzienie:
6 jajek
12,5 dag masła
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
skórka i sok z 4 cytryn
cukier puder

Ciasto:
z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Rozwałkowujemy i wylepiamy ciastem natłuszczoną formę do tarty. Pieczemy 15 min w temp. 200°C.

Nadzienie:
jajka ubijamy w kąpieli wodnej z masłem i cukrem, gdy masło i cukier się roztopią, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Dalej ubijamy, aż krem zgęstnieje. Przekładamy krem na podpieczony spód i wstawiamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.

Po upieczeniu możemy tartę oprószyć cukrem pudrem.

Do kruchego ciasta możemy także dodać skórkę otartą z cytryny lub 5 dag zmielonych migdałów.
Krem możemy przygotować jeszcze w inny sposób: W garnku mieszamy 3 jajka, 15 dag cukru, sok oraz skórkę z 3 cytryn, ubijamy chwilę. Dodajemy pół szklanki śmietany kremówki, cały czas ubijając. Masę lekko podgrzewamy. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation