Kuchnia

Chleb i inne bułeczki

Bułeczki dyniowe

Składniki
200g dyni
1 mała marchewka
2 cm imbiru
10g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
500g mąki pszennej
½ drożdży w proszku
¼ szklanki ciepłego mleka
1 białko

Wykonanie przepisu

Dynię obrać, pokroić w drobną kostkę, odważyć 200g. Do miąższu dodać, starte na drobnych oczkach tarki, marchew oraz imbir. Całość przełożyć na patelnię, zalać odrobiną wody - dusić na patelni aż do momentu rozgotowania się. Następnie niewielkie ilości przekładać do blendera i zmiksować na gładką masę. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara drobny. Masę dyniową połączyć wraz roztworem z drożdży, mąką, delikatnie zagniatając na jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, formować małe bułeczki. Wierzch każdej z nich posmarować białkiem. Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Bułeczki świetnie smakują podane na ciepło z masłem i szklanką mleka. Dla urozmaicenia, wierzch bułeczek posypać można pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.

http://www.diamant.pl/bu%C5%82eczki-dyniowe-0
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation