Kuchnia

troche pieprzu ... troche soli ...

Cannelloni z mięsem mielonym

Składniki na ok 20 rurek makaronowych:
•600 g mięsa mielonego wieprzowego
•1 puszka pomidorów bez skórki
•2 łyżki przecieru pomidorowego
•1 cebula
•2 ząbki czosnku
•1 łyżeczka suszonego oregano
•1 łyżeczka suszonej bazylii
•oliwa
•sól
•pieprz

Pomidory z puszki miksujemy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie usmażone. Dodajemy pomidory, przecier, oregano, bazylię i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy (bez przykrycia) tak długo, aż całość dość wyraźnie zgęstnieje.




Sos beszamelowy:

•500 ml mleka
•50 g masła
•5 łyżek mąki
•szczypta gałki muszkatołowej
•sól
•pieprz


W garnku z grubym dnem topimy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy razem chwilkę. Wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając energicznie trzepaczką tak aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem.




Ponadto:




•1 opakowanie makaronu cannelloni
•ok 150 g startego sera mozzarella
•3- 4 łyżki tartego parmezanu do posypania

Wykonanie:

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy troszkę sosu beszamelowego. Rurki nadziewamy farszem mięsnym za pomocą małej łyżeczki i układamy jeden koło drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy resztą sosu beszamelowego (sos musi pokrywać dokładnie każdą rurkę), posypujemy parmezanem i mozzarellą. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation