Kuchnia

pierogi, kluski, placki

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
38-40 dag chudego białego sera
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
sól
skórka otarta z 1 cytryny
3 żółtka
15 dag pełnoziarnistego grysiku pszennego
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Utrzyj twaróg z masłem, miodem, szczyptą soli, skórką z cytryny i żółtkami, wymieszaj z grysikiem, odstaw na 30 minut.
2. Umyj śliwki, natnij je, usuń pestki. Z ciasta ulep placuszki, na każdym ułóż śliwkę i sklej, formując zgrabne, okrągłe knedle.
3. Obtocz je w mące, włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjmij je ostrożnie łyżką cedzakową.
4. Zrumień sezam na suchej patelni, obtocz w nim knedle. Przed podaniem posyp brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation