Kuchnia

Specjalne ciasta i nie tylko

Ciasto z dyni

Składniki:

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki/skrobii kukurydzianej
2 łyżki otrąb owsianych
szklanka przecieru z dyni
4 jajka
1 białko
szczypta soli
cynamon, kardamon, imbir ew. trochę przyprawy piernikowej
6 tabletek aspartamu (ale było jeszcze za mało)

na polewę:

twaróg sernikowy (już taki rozrobiony)
jogurt naturalny 0,1% najlepiej grecki
słodzik

Jaja ze słodzikiem ubić do puszystości. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i otręby i wymieszać. Dodać przecier z dyni i jeszcze raz dobrze, ale delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w keksówce 20×12. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut lub aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Wyciągnąć z piekarnika. Gdy ciasto będzie zimne, wyciągnąć z formy. Wymieszać dobrze twaróg ze słodzikiem i rozsmarować na cieście.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation