Kuchnia

Specjalne ciasta i nie tylko

Babeczki i Spółka: Bezy z kremem cytrynowym
Składniki:

Bezy podstawowe

8 białek
300g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki octu winnego

Do bezy kawowej

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka gorącej wody

1. Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając do nich cukier. Dodanie cukru już na początku ubijania powoduje, że trwa ono nieco dłużej, ale dzięki temu na pewno nie „przebijesz” piany.

2. Na koniec, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, dodaj pozostałe składniki. Masę wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

3. Masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj przestudzoną kawę i mieszamy, drugą pozostaw bez zmian.

4. Na papierze do pieczenia narysuj koła o średnicy mniej więcej 10 cm. Dzięki temu uzyskasz mniej więcej równe bezy. Masa powinna wystarczyć na 15 bez tej wielkości.

5. Pianę rozprowadź równomiernie wewnątrz kół, lekko spłaszczając górę.

6. Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C i piecz przez około godzinę.

7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Bezy powinny się suszyć minimum 2 godziny.


Krem cytrynowy

Składniki:

¾ słoiczka domowego lemon curd
500g mascarpone
400ml śmietany kremówki 30%
1/3 szklanki cukru pudru
Skórka z 2 cytryn

1. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

2. Mascarpone wymieszajz lemon curdem (jeśli preferujesz słodsze kremy, możesz zmniejszyć jego ilość), a następnie dodaj ubitą śmietanę, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj, do idealnego połączenia składników.


Torciki bezowe

Na każdy torcik przygotuj 3 bezy. Najlepiej, jeśli zachowasz porządek: beza zwykła – beza kawowa – beza zwykła, lub odwrotny. Bezy przełóż kremem. Szczyt udekoruj łyżką kremu i odrobiną pozostałego lemon curd. Na koniec posyp bezy uprażonymi migdałami (siekanymi lub w płatkach).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation