Kuchnia

Specjalne ciasta i nie tylko

Babeczki i Spółka: Magiczne ciasto … czyli 3 warstwy z jednej masy.


English version below

Delikatny, kremowy spód odrobinę przypomina gęsty krem budyniowy. Nad nim zaś tworzy się warstwa lekkiego jak piórko, puszystego biszkoptu, a dzieło wieńczy zrumieniona, twarda góra. Tak właśnie wygląda ciasto magiczne. I choć wydaje się, że może być skomplikowane, jest to jedno z prostszych, a przy tym bardziej efektownych ciast, jakie w ostatnim czasie robiłam. Słodkie, rozpływające się w ustach, podczas pieczenia tworzy trzy różne warstwy. Uwielbiam je posmarowane kajmakiem i posypane odrobiną soli, która dodaje całości nieco charakteru. Smacznego!



Składniki:

4 jaja
½ l ciepłego mleka
125 g masła
140 g cukru pudrug
120 g mąki
Skórka z 2 cytryn
1 łyżeczka octu jabłkowego



1. Żółtka ubij z połową cukru na bardzo puszystą, jasną masę. Dodaj skórkę otartą z cytryn, miękkie masło i mieszaj mikserem na wysokich obrotach aż do idealnego połączenia składników.

2. Ciepłe mleko dodawaj w trzech partiach, za każdym razem miksując tak długo, aż mleko nieco się wchłonie, a masa zacznie gęstnieć.

3. W międzyczasie ubij białka z pozostałą ilością cukru. Do ubitych dodaj ocet i delikatnie wymieszaj mikserem.

4. Do ciasta dodaj przesianą mąkę i białka. Wymieszaj delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki.

5. Masa będzie dość płynna i taka właśnie ma być. Nie należy dodawać do niej więcej mąki, gdyż ciasto nie wytrąci podczas pieczenia oddzielnych warstw.

6. Piekarnik nagrzej do 180° C. Ciasto przelej ostrożnie do niewielkiej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 160° C.

7. Piecz 50 minut, aż wierzch będzie mocno zrumieniony, a patyczek suchy.



8. Ciasta nie należy od razu podawać lub wyjmować z formy. Po ostudzeniu wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej pozostaw je tam na noc.



9. Dobrze schłodzone posmaruj kajmakiem i posyp solą, lub po prostu posyp cukrem pudrem. Pyszne będzie w każdej postaci!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation