Kuchnia

Przepisy

Pizza na cieście z... Kalafiora! Bez mąki. Idealne, dietetyczne ciasto, najlepsza odchudzona pizza jaką jadłam. Pół pizzy 389 kcal

Składniki na jedną pizzę, całość 778kcal:
1 kalafior
1 jajko
250g startej mozzarelli light (2 opakowania)
przyprawy: oregano, tymianek (lub dowolne, ulubione zioła), szczypta soli

Sos: (można zrobić sam przecier z przyprawami, ja akurat nie miałam)
2 pomidory
40g ketchupu pikantnego
10-20g lnu odtłuszczonego
przyprawy: majeranek, bazylia, oregano, chilli, papryka słodka, czosnek, sól ziołowa

Dodatki:
100g cukinii
100g kukurydzy z puszki

Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki i miksujemy na drobno, ja użyłam blendera ręcznego (to jest najbardziej uciążliwy etap, jeżeli nie mamy super blendera (ja nie mam); myślę, że można spokojnie zrobić to po ugotowaniu, ale w przepisie było na surowo, więc tak też zrobiłam, chociaż po ugotowaniu jeszcze "domiksowałam" i było ok
Zmiksowanego kalafiora gotujemy przez 6-10 minut, następnie w sitku zalewamy zimną wodą, odcedzamy.
Ostudzonego kalafiora przekładamy partiami na suchą ściereczkę, u mnie była to czysta, tetrowa pielucha. Szmatkę/pieluchę "skręcamy" (tak jak tu: klik) i odciskamy wodę. Postarajcie się jak najwięcej!
Osuszonego w powyższy sposób kalafiora przekładamy do miski, dodajemy jajko i garść startego sera (reszta zostaje na później, do posypania pizzy). Mieszamy. Na tym etapie "ciasto" mi się troszkę sypało, więc użyłam ponownie blendera i wyszło idealnie.
Z "ciasta" formujemy kulkę, a następnie wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, ja na wszelki wypadek wysmarowałam jeszcze papier oliwą (przezorny zawsze ubezpieczony!)
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy jakieś 30-40 minut w trybie "góra+dół". Długość pieczenia zależy od tego jak grube zrobimy ciasto, moje było cieniutkie i po 30 minutach brzegi się lekko przypaliły (były najcieńsze)
W tym czasie robimy sos, pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i miksujemy w blenderze. Będzie bardzo dużo wody, więc wedle uznania zagęszczamy lnem i dodajemy przyprawy oraz ketchup.
Ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy, nie wyłączając piekarnika. Nakładamy sos, ser i dodatki, piekarnik przełączamy na tryb "dół", wkładamy pizzę i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation