Kuchnia

SZARLOTKA

Szarlotka dietetyczna / Jabłecznik light

owsiany spód
200 gram otrębów owsianych (pół zmielonych na pył)
1 łyżka margaryny/masła
pół łyżeczki sody
słodzik do smaku
ciepła woda ok 150 ml

masa jabłkowa
1 kg jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej, zależy jak zwarta ma być nasza masa)
cynamon
słodzik

pianka
4 białka jajek
słodzik do smaku

Otręby mieszamy ze słodzikiem. Masło rozpuszczamy w wodzie, dolewamy do otrębów i zagniatamy ciasto. Wykładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dłońmi formujemy tak by wypełniło dno. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i rozgotowujemy w odrobinie wody. Dodajemy słodziku i cynamonu do smaku. Pod koniec wlewamy do masy wcześniej rozpuszczone w wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej i chwilę gotujemy mieszając. Masa powinna zgęstnieć, gdy jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę rozpuszczonej mąki. Nasz spód lekko podpiekamy (ok. 5 minut w 180 stopniach) po czym wylewamy na niego masę jabłkową. Białka jaj ubijamy na sztywno ze słodzikiem i wylewamy na wierzch. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Trzeba sprawdzać, czy pianka ma złocisty kolor a spód nie jest przypalony, bo czas zależy od piekarnika.

Nie podawałam proporcji dla słodziku bo zależą one od naszych upodobań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation