Kuchnia

SZARLOTKA

Szarlotka to to co lubi się najbardziej :) Moja jest na kruchym spodzie z dodatkiem twarożku, cynamonu i imbiru :) świetna na jesienną depresję , do kubka ciepłego kakao czy porannej herbatki :)

Przepis na kruchy spód:

250g mąki pszennej
125g masła
2 żółtka (z białek zrobiłam bezę na wierzch ciacha ;))
1 łyżka cukru pudru (nie żałować )
1/2 łyżeczki cynamonu
ok 50ml zimnej wody

Mąkę przesiać do miski. Dodać masło (zimne z lodówki, pokrojone w kostkę), żółtka, szczyptę soli, cukier puder,wodę,cynamon i zagnieść. Schłodzić ciasto przez 10 minut w lodówce a następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim gotową foremkę. Foremka powinna być delikatnie natłuszczona i oprószona (w moim przypadku mąką krupczatką) mąką.

Nadzienie oczywiście według upodobań :)

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation