Kuchnia

SZARLOTKA

Szarlotka z kruszonką - przepis - Kuchenny Blat

Składniki:

Ciasto
400 g mąki
200 g masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
2 łyżki maślanki
Jabłka
2 kg kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka)
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki cynamonu
4 białka jajek ubite z 50 g cukru
50 g rodzynek
Przygotowanie:

Ciasto
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, całość mieszamy.
Dodajemy masło i za pomocą palców wcieramy masło w mąkę, tak aby masa zaczęła przypominać grubo startą bułkę. Staramy się robić to szybko aby masło się nie rozgrzało.
Dodajemy żółtka i maślankę, szybko zagniatamy, do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki, a pozostałą część do zamrażalnika.
Jabłka
Jabłka, myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, następnie prażymy je przez 6 - 7 minut w garnku z dodatkiem cynamonu i cukru. Pod koniec prażenia dodajemy rodzynki. Jabłka powinny być miękkie ale nie rozpadać się. Najlepiej je skosztować, czy nie są zbyt kwaśne i ewentualnie dodać odrobinę cukru.
Uprażone jabłka przekładamy na durszlak aby odsączyć nadmiar soku i zostawiamy do ostygnięcia.
Szarlotka
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (160°C z termoobiegiem).
Formę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno i boki formy, dodajemy jabłka.
Białka jajek ubijamy na sztywno, dodając cukier pod sam koniec ubijania, wlewamy do formy na jabłka.
Wyciągamy z zamrażalka resztę ciasta i trzemy je za pomocą tarki o grubych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Pieczemy przez 50 - 60 minut aż ciasto stanie się złote.
Serwujemy posypane cukrem pudrem, na zimno lub ciepło, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation