Design

Design

Ciasto z jabłkami i malinową nutą |
Składniki

150 g masła
100 g cukru
150 g mąki
2 łyżki lodowatej wody
1 kg kwaśnych jabłek
200 g malin
1 galaretka malinowa

Wykonanie

Z masła, mąki, wody i 50 g cukru zagniatamy kruche ciasto. Okrągłą formę o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dnie umieszczamy połowę rozwałkowanego ciasta. Podpiekamy w piekarniku w 180ºC przez 15 minut. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy je z pozostałym cukrem i wykładamy na podpieczony spód. Wierzch jabłek przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta. Pieczemy w 180ºC przez 35-40 minut. Ciasto studzimy na zewnątrz. Gdy jest już zimne, na wierzchu układamy maliny i rozpuszczamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Około 1/4 galaretki przelewamy na ciasto, pozostałą zostawiamy do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć, przekładamy ją na owoce i ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation