Design

Design

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem



Co kupić:

8 kawałków schabu wieprzowego w plastrach, pozbawionych białych błonek
8 kromek chleba
100 g startego ementalera
600 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
130 g masła
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 pęczek posiekanej bazylii
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
skórka z 1 cytryny


Do sałatki:

2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
kilka liści sałaty masłowej
dojrzałe pomidory (każdy pokrojony na 8 części), umyte
mały ogórek, umyty, pozbawiony gniazd nasiennych, posiekany
mała zielona papryka,umyta, pokrojona w trójkąty
mała zielona papryka, umyta, pokrojona w trójkąty
4 rzodkiewki, umyte, pokrojone w półtalarki
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
garść posiekanych liści mięty
sól
pieprz



Jak zrobić:

Przygotuj

2 naczynia żaroodporne i toster.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).


Przygotowanie:

8 kromek chleba opiekamy w tosterze.


Sos beszamel:

60 g masła rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu. Do rozpuszczonego w rondlu masła dodajemy 2 łyżki mąki. Cały czas mieszamy.

Dodajemy 600 ml zimnego mleka i mieszamy bardzo dokładnie i bardzo energicznie trzepaczką, podgotowując. Mieszamy. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Całość mieszamy i zestawiamy z ognia.


Schab:

Plastry schabu pozbawione białych błonek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Patelnię grillową smarujemy tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego. Sos beszamelowy ściągamy z ognia.

Na patelni grillowej grillujemy z obu stron plastry schabu, po chwili grillowania kładziemy plastry schabu na talerz.

Opieczone kawałki chleba smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na chlebie układamy plastry schabu, mięso zakrywamy sosem beszamelowym.

Całość posypujemy startym ementalerem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (aż ser z góry się zarumieni).


Sałatka:

Do miski przelewamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy sól, pieprz i za pomocą trzepaczki mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek.

Do czystej miski wrzucamy pokrojone rzodkiewki, ogórek bez pestek, paprykę zieloną, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone w ćwiartki i porwaną na kawałki sałatę masłową. Dodajemy posiekaną miętę i pietruszkę. Mieszamy.


Sos maślano-ziołowy:

Na małą patelnię ścieramy skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny. Dodajemy do niej 70 g masła, czekamy, aż się podgrzeje. Dodajemy posiekaną pietruszkę i bazylię. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Ściągamy z ognia.


Jak podawać:

Sałatkę przekładamy do miski, polewamy winegretem, mieszamy. Wyciągamy z piekarnika schab. Kawałek chleba ze schabem wyciągamy na talerz. Schab polewamy z góry sosem maślano-ziołowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation