Kuchnia

Sosy

Kuchnia Alisz: sosy

domowa harissa
Bardzo często korzystam z ostrych sosów, również bardzo lubię potrawy z dodatkiem kminu rzymskiego. Zrobiłam więc domową harissę, która jest świetnym uzupełnieniem wielu potraw. Inspiracją do mojej wersji był przepis zawarty w książce "Birkowie od kuchni", proporcje składników dostosowałam do własnego podniebienia.

domowa harissa

Składniki:
7 papryczek pepperoni
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka nasion kolendry
oliwa
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki utarłam w moździerzu. Ilością oliwy reguluje się ostrość harissy. Do podstawowej pasty dodałam około 5 łyżek, taką skoncentrowaną pastę można później "rozcieńczać" oliwą, uzyskując odpowiedni smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation