Kuchnia

Sosy

Sos pieprzowy do mięsa przepis | Kotlet.tv

Bardzo wyrazisty sos z pieprzem świeżo mielonym. Idealny dodatek do mięsa. Możecie zarówno w nim dusić mięso, tak jak ja pyszne polędwiczki wieprzowe, ale również polać gotowe mięso np. pieczone.

Taki sos jest też dobrym dodatkiem do wędzonych wędlin. Smacznego.



Czas: ok. 10 minut



Składniki
•2 łyżki masła
•1 łyżka mąki
•1 szklanka białego wina (można zastąpić bulionem lub wodą)
•1/2 szklanki wody
•1 łyżka ostrej musztardy
•1 łyżka pieprzu czarnego
•odrobina pieprzu kolorowego

Sos pieprzowy krok po kroku
Krok 1.

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę. Następnie wodę i wino (lub bulion) mieszam. Dodaję pieprz, musztardę, mieszam aż zgęstnieje.

Jeśli sos ma być do polania np. pieczeni to proponuję dodać troszkę mniej wody/wina by był bardziej gęsty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation