Kuchnia

Sosy

PASTA TIKKA
2 łyżki ziaren kolendry,
2 łyżki nasion kuminu,
2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka chili w proszku,
1 łyżka czosnku w proszku,
1 łyżka garam masala,
1 łyżka mielonego imbiru,
1 łyżka suszonej, sproszkowanej mięty (może być taka z herbatki miętowej),
1 łyżeczka kurkumy,
¼ łyżeczki soli,
1 łyżeczka soku z cytryny,
kilka kropli żółtego i czerwonego barwnika spożywczego (pominęłam),
3 łyżki wody,
150ml octu winnego,
150ml oleju roślinnego

Ziarna kolendry i kuminu rozetrzeć na proszek w moździerzu albo zmielić w młynku. Przesypać do miski i dodać pozostałe przyprawy, łącznie z miętą i solą. Dodać sok z cytryny, barwniki spożywcze, ocet winny i wodę. Całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mieszankę przypraw. Smażyć ok. 10 minut, cały czas mieszając, aż pasta zgęstnieje.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć.
Można przechowywać w lodówce ok. 4 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation