Kuchnia

Muffinowy świat

Muffinka Irish Coffee z whiskey i kawa
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyzka cukru pudru
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki kawy
1 łyżka whiskey
1 szklanka mleka
2 jajka
1 kostka masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru białego
* Wydrukuj przepis i dodaj do swojej książki kucharskiej
Sprawdź
1. Mieszamy w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier puder, sól. (składniki suche)
2. Zaparzamy 1/2 szklanki aromatycznej kawy i dodajemy whiskey. Odstawiamy na bok, aż się schłodzi.
3. Do osobnej miski wsypujemy pokrojone w kostkę masło o temperaturze pokojowej.
4. Dodajemy cukier trzcinowy i cukier biały oraz mleko i miksujemy, aż powstanie kremowa konsystencja. Dodajemy do wcześniej przygotowanych składników suchych.
5. W osobnej misce miksujemy jajka i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
6. Dodajemy kawę i delikatnie mieszamy łyżką.
7. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każdą papilotkę wypełniamy ciastem do ok 2/3 jej wysokości. Wkłądamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. GOTOWE!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation